Ce este rovinieta?
Rovinieta, asa cum este a fost definita prin ordonanta OG/2008, este documentul sau inregistrarea electronica folosita pentru atestarea achitarii tarifului perceput pentru circularea pe reteaua de drumuri nationale din Romania. Toate detaliile legate de model, forma, continut, conditii si mijloace de eliberare a rovinietei se stabilesc prin norme metodologice aprobate de ordine ale Ministerului Transportului si Infrastructurii.
Rovinieta este taxa de drum obligatorie pentru orice vehicul de transport marfa sau persoane care circula pe drumurile nationale, dar si pe drumurile aflate in intravilanul municipiilor si resedintelor de judet.
Circularea fara rovinieta sau taxa de drum se sanctioneaza prin amenzi cu valori in functie de tipul autovehiculului. Rovinieta se prezinta sub forma de matca pentru aplicarea in partea din stanga jos a permisului si cupon pe care soferul este obligat sa il pastreze impreuna cu actele masinii si sa il prezinte la solicitarea organelor de politie.
Domeniu de aplicare:
– pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv cele aflate in intravilanul municipiilor, intre indicatoarele de intrare/ iesire in/ din acestea;
– pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate in Romania si in alte state, nediscriminatoriu;
– pentru persoanele fizice si juridice;
– vehicul = orice autovehicul rutier inmatriculat, avand cel putin doua axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul si semiremorca ori remorcile tractate de acesta;
– utilizator = persoana fizica sau juridica care detine sau, dupa caz, poate folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in Romania (utilizatori romani) respectiv vehicule inmatriculate in alte state (utilizatori straini);
– Vehiculele de transport mixt se incadreaza in categoria vehiculelor de transport marfa.
Valabilitate rovinieta:
Atat pentru utilizatorii romani, cat si pentru utilizatorii straini, tariful de utilizare se poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile si 12 luni de la data declarata.
Drumuri pentru care este necesara rovigneta
Tarifele de utilizare sau taxa de drumuri cunoscuta drept rovinieta se aplica la intreaga retea de drumuri nationale din Romania, definita conform art 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernamentala 43/1997. Astfel, drumurile de interes national apartinand proprietatii publice a statului care asigura legaturile dintre marile orase, municipii, resedinte de judet si granite si pentru care este nevoie de rovinieta sunt urmatoarele:
Autostrazi;
Drumuri expres;
Drumuri nationale Europene (marcate cu E pe hartile rutiere);
Drumuri nationale principale (marcate DN pe hartile rutiere);
Drumuri nationale secundare (marcate DN pe hartile rutiere).
In acelasi timp trebuie mentionat faptul ca nu este nevoie de rovinieta pentru:
Drumuri judetene;
Drumuri comunale;
Drumuri nationale la trecerea prin municipii.
Citeste si Acte necesare pentru eliberarea rovinietei
Cum se poate achita rovinieta prin SMS?
Da, exista un sistem de achitare a rovinietei prin SMS in retelele Orange, Vodafone si Cosmote (Telekom) pentru abonati, dar si detinatori de cartele PrePay.
Pentru a achita rovinieta prin SMS se transmite un mesaj la numarul 7500 cu numarul de inmatriculare al masinii si categoria rovinietei (o litera) in functie de tipul de autovehicul.
Pasi care trebuie urmati:
1. Mesaj text la 7500 cu numarul de inmatriculare si categoria de autovehicul, fara pauze
2. In raspuns, se va primi un mesaj care cere confirmarea achizitiei. Mesajul contine informatii detaliate despre achizitiei si pretul final.
3. Pentru a incheia tranzactia se trimite un nou mesaj cu textul DA la 7500
4. Daca tranzactia a fost realizata cu succes, solicitantul va primii un mesaj de confirmare ce contine seria rovinietei, categoria si numarul de inregistrare.
Rovinieta astfel achizitionata este valabil strict pe 7 zile pentru categoriile A si B sau o zi pentru C, D, E si F.
Cum platesc rovinieta?
Rovinieta poate fi cumparata de la orice subunitate a CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere), de la benzinariile Rompetrol, MOL, OMV Petrom, Socar si Lukoil.
De asemenea, taxa de drum poate fi achizitionata cum am spus mai sus prin SMS de la Vodafone, Orange, Telekom si Digi. Un aspect important de retinut la plata prin SMS este ca se poate cumpara rovinieta doar pentru cea mai scurta perioada.
Astfel, in cazul autoturismelor se achita pentru sapte zile la plata prin SMS, pe cand in cazul vehiculelor de transport pentru doar o zi.
Mai poate fi cumparata online, exista mai multe site-uri unde se poate plati, de exemplu site-ul oficial CNAIR.
In cazul în care doreiti reinnoirea unei roviniete inainte ca aceasta sa expire, aceasta nu poate fi cumparata decat cu cel mult 30 zile inaintea expirarii celei vechi.
Categorii rovinieta in functie de autovehicul:
Rovinieta categoria A:
Autoturisme
Rovinieta rovigneta categoria B:
Vehicule de transport marfa cu 0 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t;
Rovinieta categoria C:
Vehicule de transport marfa cu 3,5 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t;
Rovinieta categoria D:
Vehicule de transport marfa cu 7,5 t mai mic decat MTMA mai mic decat 12,0 t;
Rovinieta categoria E:
Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu maximum 3 axe (inclusiv);
Rovinieta categoria F:
Vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu minimum 4 axe (inclusiv);
Rovinieta categoria G:
Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto);
Rovinieta categoria H:
Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto).
Verificare rovinieta online – http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta
Citeste si
Acte necesare pentru eliberarea rovinietei
Roviniete gratuite pentru persoanele cu dizabilitati
Amenda pentru lipsa rovinietei
Cine este scutit de la plata rovinietei?