Toti soferii din Romania sunt obligati prin lege sa incheie o asigurare obligatorie de tip RCA. Aceasta asigura despagubiri in cazul unor accidente si functioneaza in sistem bonus/malus. Astfel, soferii indisciplinati, care produc adesea daune din vina lor, sunt taxati mai mult la urmatoarea polita. Pe de alta parte, aceia care obisnuiesc sa respecte regulile de circulatie si nu produc accidente sunt incurajati prin pretul RCA mai scazut.

Noile conditii impuse de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara propun insa sanctiuni si mai mari. In urma unei propuneri lansate de firmele de asigurare, ASF a pregatit cresteri masive pentru pretul RCA. Asiguratorii au anuntat o crestere semnificativa a daunelor, declarand ca se confrunta cu un fenomen neasteptat de despagubiri pentru vatamari corporale. Astfel, reprezentantii firmelor de asigurare au solicitat un alt mod de sanctionare a soferilor indisciplinati.

ASF a propus schimbarea sistemului bonus/malus pentru ca soferii indisciplinati sa aiba parte de sanctiuni severe. Astfel, cei care sunt implicati in comiterea unor accidente ce se soldeaza cu vatamari corporale vor trebui sa scoata din buzunar cu 40% mai mult decat in mod obisnuit pentru asigurarea RCA. Aceasta propunere este parte a unui proiect de norma, ce urmeaza sa fie dezbatut public, prin care sunt modificate mai multe aspecte ale politei RCA.

Potrivit documentului, soferii care provoaca vatamari corporale vor fi penalizati cu patru clase de bonus si nu cu doua, cum se obisnuieste in prezent. Aceasta crestere inseamna o diferenta de 40% la pretul RCA.

Asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, in functie de caz, astfel: a) cu doua clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale; b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vatamarea sanatatii si a integritatii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane, se precizeaza in documentul citat, conform asfromania.ro.

Sistemul bonus-malus are la baza un set de calcule care favorizeaza soferii disciplinati si ii penalizeaza pe cei care produc daune. Acesta include 8 clase de bonus si 8 de malus, un an fara accidente aducand soferilor doua clase de bonus. Astfel, soferii care respecta regulile si nu produc accidente pot beneficia de o reducere maxima de 50% sau de un minim de 5% reducere la pretul RCA. Pe de alta parte, soferii indisciplinati pot retrograda cu doua clase de malus, cea mai mare penalizare fiind cea de 80% din valoarea politei.

Sursa impact.ro