Daca iti expira permisul de conducere sau l-ai pierdut iti vom prezenta procedura detaliata si lista completa de acte necesare pentru preschimbare permis auto.

Acte necesare preschimbare permis

Asigura-te ca ai cartea de identitate inca valabila si ca inca semeni cu poza pe care o ai in buletin si nu, nu este o gluma. Daca te-ai schimbat mult de la ultima poza din buletin va trebui sa iti faci un buletin nou. Schimbarile dramatice de aspect, cum ar fi o barba mare, pot sa iti puna probleme la ghiseul de la permise auto.

Dupa ce ai rezolvat cu buletinul trebuie sa te ocupi de fisa medicala, pe care o vei obtine doar de la o clinica autorizata in urma unor teste. Dureaza aproximativ trei ore si costul sau pleaca de la 125 de lei, dar poate sa treaca de 200 de lei in functie de clinica la care apelezi.

Dupa ce ai obtinut fisa medicala pentru preschimbare permis, trebuie sa platesti taxa de permis. Costa 68 de lei si poate fi platita la orice oficiu CEC Bank. Sa pastrezi chitanta si sa ai cartea de identitate cand mergi sa faci plata. Iti recomandam sa pastrezi totul intr-un dosar ca sa nu le pierzi.

Vei avea nevoie si de o copie a cartii de identitate si sa ai la tine permisul de conducere care urmeaza sa expire sau a expirat. Permisul pe care vrei sa il schimbi va trebui sa il ai in original. In caz ca l-ai pierdut, va trebui sa prezinti dovada pierderii acestuia, respectiv un document care atesta faptul ca ai declarat pierderea documentului.

Procedura de preschimbare permis in cazul pierderii nu prelungeste valabilitatea actului daca solicitantul nu aduce si un certificat medical in acest sens.

Inainte sa mergi la ghiseu, trebuie sa descarci formularul de solicitare eliberare permis. La fel ca toate actele, acesta trebuie completat si depus personal. Poate fi obtinut gratuit de la ghiseu, dar daca vii cu el imprimat si gata completat de acasa castigi timp.

Cand incepem procedura?

Poti face o preschimbare permis cu mai multe zile inainte de momentul in care expira actualul tau permis de conducere. Retine ca vei primi amenda daca vei circula cu un permis expirat si nu vei putea sa parasesti tara daca esti la volan si agentul de control de la granita constata ca ai un permis de conducere care a expirat.

Trebuie sa faci un drum la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru preschimbare permis.

Fotografia pentru preschimbare permis se face la ghiseul la care depuneti actele. Retineti acest aspect, deoarece poza respectiva va va ramane pe permisul de conducere pana expira. Fara a lua in calcul coada, aveti de asteptat doua ore din momentul in care depuneti actele pentru preschimbare permis pana cand veti primi noul permis de conducere.

Ridicarea se face de la alt ghiseu, dar tot din cladirea institutiei respective. Puteti primi noul permis de conducere si prin posta.

Vestea buna este ca site-ul DRPCIV permite programari online pentru preschimbare permis sau inmatricularea unui autovehicul. Aveti link direct aici pentru programari preschimbare permis.