taxa auto

Din 2019, guvernul ne pregateste o noua taxa auto dar si impozitul la autoturisme va fi modificat dupa spusele celor de la Administratia Fondului de Mediu si Ministerul de Finante. S-a confirmat faptul ca se lucreaza la o noua taxa auto aplicabila din 2019, insa inca nu s-a decis daca va fi o taxa valabila pe toata durata de viata a vehiculului sau anuala. Se pare ca pana in acest moment nu avem inca un model de taxare, cu siguranta va fi aplicat dupa gradul de poluare si toata lumea se asteapta la vesti proaste.

O noua taxa auto din 2019

Aici as face o mica paranteza si as dori sa mentionez ca nu cred ca cineva ar avea ceva de comentat daca cei de la Mediu ar investi cu inteligenta fondurile obtinute, de fapt daca ar investi ceva, nu toti banii. Romanii sunt sceptici si asta pe buna dreptate, au mai fost taxe auto pana acum cu incasari de sute de milioane la buget, bani folositi in toate scoapurile posibile mai putin acolo unde ar fi fost nevoie si pentru ce anume au fost incasati, adica in mediu.

La ultima conferinta PwC, Gheorghe Marinescu care este in prezent sef serviciu impozite si taxe locale in Ministerul Finantelor Publice a confirmat ca scopul este de a aduce bani in plus la bugetele locale.

In spatele la toate astea stau desigur producatorii auto autohtoni care incurajeaza achizitia de masini noi, mai putin poluante. Practic seamana cu un scenariu foarte bine pus la punct, mai intai s-a facilitat achizitionara de autoturisme second hand astfel incat romanii au dublat numarul de inmatriculari in acest an, iar acum practic impozitandu-le se asigura o sursa de venit la bugetele locale si numai.

Guvernul a respins reducerea drastica

Mai multi parlamentari care detin masini cu motoare puternice au depus un proiect de lege, in asa fel incat proprietarii acestor tip de masini sa achite impozite mai mici cu pana la 90%. De exemplu la 4.000 cmc, impozitul ar fi scazut de la 5.800 lei la 480 lei. Guvernul a respins reducerea impozitului auto, cel putin pentru moment.

Tinand cont de deficitul bugetar ne asteptam ca atat aceasta taxa auto cat si modificarea impozitelor aplicate vehicolelor sa apara inainte de 1 ianuarie 2019 sau cel tarziu la inceputul anului viitor.