Daca atunci cand apesi pedala de frana auzi zogomote venind de la frane, este foarte posibil ca sistemul de franare sa nu functioneze in parametri. Nu intodeauna scartaitul la masina este periculos, poate fi provocat si de mizeria patrunsa in sistemul de franare, intre placutele de frana si discuri. Aceasta mizerie impiedica contactul intre cele doua elemente iar franarea numai este normala.

Zgomotul la frane, poate fi provocat si de uzura prematura a elementelor consumabile ale franei. De ce prematur? Pentru ca exploatarea incorecta a masinii si condusul mai sportiv duce la o uzura mai rapida a consumabilelor cum ar fi placutele de franare sau discurile, sau chiar ambele elemente. Aici dupa sunet se poate face diferenta la ce anume este consumat, daca sunel este un scartait atunci placutele sunt consumate, iar daca simti vibratii in timpul franarii atunci discurile de frana sunt forte uzate.

De ce sartaie franele

Ce cauzeaza zgomotul?

1. Frane uzate.
Prima cauza este atunci cand materialul placutelor de frana este uzat dincolo de limite.

2. Frane murdare.
Cand franele sunt extrem de murdare contactul este imperfect intre componentele sistemului de franare si de aici si sunetele.

3. Instalare incorecta.
Daca placutele de frana au fost prost instalate sau sunt construite din materiale de proasta calitate, apar diverse zgomote.

4. Lipsa lubrifiantului.
Lipsa lubrifiantului poate produce zgomote.

5. Discurile de frana si/sau placutele sunt foarte noi.
Daca ai schimbat de curand placutele de frana sau chiar discurile, este normal sa se auda un scartait la franare. Daca nu exista alte probleme sunetul ar trebui sa dispara dupa cateva drumuri cu masina.

6. Frane incinse.
Aceasta situatie apare atunci cand masina este condusa in stil extrem sau cand franele nu sunt calibrate corect.

7. Discurile sunt ovalizate.
Datorita exploatarii masinii in mod necorespunzator, cum ar fi franarile foarte bruste, in timp discurile de frana se pot ovaliza. In acest caz atunci cand franezi, placutele nu mai calca uniform pe toata suprafata discului si se produce acel scartait enervant.

In general scartaitul de frane nu ridica mari probleme in afara de disconfortul auditiv insa este foarte important sa localizezi de unde vin zgomotele si este recomandat ca verificarile sa le faca un service auto autorizat.