Din statisticile InspectorAuto.ro, reiese ca 67% dintre masinile pentru care s-a verificat istoricul de daune anul acesta au avut cel putin un incident.

”Dintre masinile cu daune, 36% au avut valori de reparatie a tuturor incidentelor cumulate de pana in 2.200 euro, avarii nu foarte grave, 79% din masini au avut valori de reparatie a tuturor incidentelor de pana in 10.000 euro, avarii medii spre mari si 12% din masini au avut valori de reparatie a tuturor incidentelor de peste 15.000 euro, avarii majore si chiar daune totale”, arata o analiza a InspectorAuto.ro.

Daca vrei sa cumperi o masina second hand dar te sperie gandul ca ai putea lua teapa, ar trebuie sa ii faci o verificare ampla ce are un cost de aproximativ 100 de euro, in functie de service-ul la care mergi. O diagnoza auto costa de la 100 de lei.

Verifica kilometrajul

Istoricul masinii conteaza foarte mult. Daca ai numarul de identificare al autovehiculului (VIN) poti incepe evaluarea la distanta a autovehiculului pe carvertical.com. Vei primi un raport privind privind kilometrajul real, accidentele grave sau chiar furtul. De cele mai multe ori vei primi si fotografii de arhiva si alte informatii utile.

Verifica elementele de interior:

Tapiteria – Verifica daca scaunele, bancheta si fetele de usi sunt murdare, daca sunt urme de arsuri sau pete, asta iti va spune cate ceva despre cum a fost intretinuta inainte. In plus daca scaunul de la sofer are pielea crapata sau rupt si bordul arata 100.000 de kilometri ceva e in neregula, zi pas.

Volanul – De multe ori te ajuta sa iti dai seama daca masina are kilometri reali. Daca are urme de uzura trebuie sa ne punem semne de intrebare.

Schimbatorul – Uzura unui schimbator ne arata daca are kilometri reali.

Aerul Conditionat – Trebuie sa verificam intodeauna daca functioneaza si nu accepta compromisuri ca nu are mare lucru in caz ca nu functioneaza. Reparatiile la clima auto pot fi costisitoare.

Bordul – Verifica daca sunt ceva martori in bord sau erori.

Geamurile – Daca sunt electrice, verifica-le pe toate de mai multe ori.

Verifica elementele de Exterior:

Anvelopele – Sunt destul de scumpe, asa ca nu strica sa ne asiguram ca iei o masina cu un set de anvelope bune care sa te mai duca cativa ani.

Vopseaua – Verifica cu multa atentie daca masina a fost sau nu revopsita. Verifica la imbinari, la portiere, la stalpi si la praguri.

Pragurile – De multe ori ascund rugina si este vizibil daca au fost reparate daca exista suduri si revopsiri.

Motorul

Verifica intodeauna motorul, daca se aud zgomote si batai ciudate sau daca sunt scurgeri. Nu uita sa verifici si vacuarea daca scoate fum alb de ulei ars.

Fa un test drive

Fa intodeauna un test drive, trebuie sa conduci masina pentru a observa cum te simti la volan, daca auzi zgomote sau simti vibratii neobisnuite.

Este mult mai usor sa decizi cand esti informat!