anvelope de iarna

Anvelopele de iarna obligatorii de la 1 noiembrie?

Pe masura ce iarna se asterne in toata tara, tot mai multi soferi sunt inca confuzi cu privire la data de la care folosirea cauciucurilor de iarna este obligatorie. Ei bine potrivit Codului Rutier cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii incepand cu o anumita data, nici 1 noiembrie, nici 1 decembrie, sunt obligatorii in orice luna a anului in care se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Conform Ordonantei de Guvern 5/2011 obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice, astfel, soferii trebuie sa aiba cauciucuri de iarna doar cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada calendaristica.

Ce se intampla daca circuli fara

Asta in cazul in care reusesti sa circuli si nu ramai impotmolit pe undeva. In cazul in care un sofer este prin in trafic de catre Brigata Rutiera fara cauciucuri de iarna, cu anvelope de alte dimensiuni sau uzate peste limita admisa (Art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier) acesta poate sa ramana fara certificatul de inmatriculare si amenda intre 1305 si 2.900 RON. Pentru cei care nu stiu le aducem la cunostinta ca punctul de amenda s-a majorat la 145 RON, de la 1 februarie 2018. Partea „buna” este ca soferii amendati pot achita doar jumatate din amenda primita adaca achita in termen de 15 zile.

Se poate retine certificatul de inmatriculare?

Categoric da, iar in acest caz soferului i se va elibera o dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie, adica autoturismul respectiv nu va putea circula in trafic. Talonul va fi restituit in baza dovezii autoturismul fost dotat corespunzator cu anvelope de iarna.

O alta noutate este ca unele companii de Asigurari nu platesc desbagubirile pentru masinile care nu au fost echipate cu cauciucuri de iarna.

De ce avem nevoie de anvelope de iarna?

Cauciucurile de iarna au o compozitie special gandita pentru condusul in conditii de frig, polei sau ninsoare, deci ofera o aderenta mai mare pe carosabil in comparatie cu cauciucurile de vara care pe timp de frig devin mai tari, pierd din elasticitate si din aderenta.

cauciucuri de iarna

De unde sa cumpar?

In primul rand trebuie sa fiti atenti de care sa cumparati, conform Directivei Europene 92/23/CE din luna 31 martie 1992 privind anvelopele autovehiculelor, cele de iarna se individualizeaza prin prezenta simbolului M+S, M/S, M-S, M&S, fulg de nea sau o creasta alpina.

Pe www.auto-soft.ro va puteti alege usor anvelopele in functie de masina pe care o conduceti si au preturi destul de bune.

In concluzie anvelopele de iarna merita investitia, daca nu folositi cauciucuri de iarna va puneti in pericol viata, dar si a celorlalti soferi si pasageri, ingreunati traficul si va alegeti cu sanctiuni destul de mari.

Tu ti-ai schimbat anvelopele de iarna?

Tractari auto Brasov – https://remorcaribrasov.ro/contact/