Acte necesare pentru ITP – Inspectia Tehnica Periodica

Valabilitatea si pretul pentru ITP variaza in functie de tipul si vechimea autovehiculului.

Acte necesare pentru efectuarea ITP – inspectiei tehnice periodice:
1. Certificat de inmatriculare al autovehiculului (talon) – original, sau dupa caz, autorizatia provizorie de circulatie
2. Buletinul de identitate al conducatorului auto – original
3. Polita R.C.A. (Asigurare de Raspundere Civila Auto) valabila la data inspectiei – original
4. Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original

Daca proprietarul este o societate de leasing se accepta copie dupa cartea de identitate a autovehiculului stampilata de proprietar cu mentiunea „conform cu originalul”.

Cat costa ITP?

Pretul pentru inspectia tehnica periodica variaza in functie de service-ul ales pentru realizarea ITP, dar si de tipul autohevicului. Facand o medie pretul pentru un autoturism pe benzina pretul ITP este de 120-130 de lei, iar unl diesel pretul este 150 de lei sau mai mult.

Valabilitate ITP

Valabilitatea ITP-ului variaza in functie de vechimea autovehicului, dar si de gabaritul ori destinatia de utilizare a acestuia, astfel:

– Masinile noi trebuie sa faca inspectia ITP la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspectii se calculeaza de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie tehnica periodica, de la data celei precedente.
– Autovehicule care au mai putin de 8 locuri – ITP valabil 2 ani.
– Masini mai vechi de 12 ani – ITP valabil 1 an.
– Masini destinate transportului de persoane in regim de taxi si auotevhicule care au mai mult de 8 locuri – ITP valabil 6 luni.
– Autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima mai mare de 3.500 kg – ITP valabil 1 an.
Autovehicule cu cel putin 4 roti, destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima ce nu depaseste 3.500 kg – ITP valabil 1 an.
– Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roti si cvadricicluri- ITP valabil 2 ani.

Amenzi pentru ITP expirat

Daca circulati cu ITP expirat, riscati o amenda intre 1.305 si 2.900 de lei. In plus, o sa ramanett fara certificatul de inmatriculare al masinii (talonul) si confiscate placutele.

In situatia in care expira ITP-ul, inmatricularea este suspendata automat. Asadar, daca un conducator auto circula cu ITP-ul expirat risca si o amenda pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, valoarea total amenzii putand ajunge la 5.800 de lei.