Unde se platesc amenzile de circulatie

In calitate de sofer ai parte mereu de evenimente neprevazute si cateodata, intentionat sau nu poti sa incalci legislatia rutiera si sa fii amendat pentru asta.

Daca vei fi oprit de catre un echipaj de politie si vei amendat, trebuie sa stii ca daca inainte aveai la dispozitie maxim 48 de ore pentru a beneficia de reducerea la jumatate din cuantumul amenzii, acum legislatia este mai ingaduitoare si prevede un termen de 15 zile.

Incepand cu acest an cea mai mica amenda este de 290 de lei si iti va aduce doua sau trei puncte de amenda in cazul sanctiunilor de clasa I. Printre acestea se numara nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers sau conducerea unui autovehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei. La polul opus, o amenda care primeste minimum 21 de puncte de amenda poate fi insotita de o penalizare de cel putin 3.045 de lei.

Cum faci plata amenzilor

– La Casa de Economii si Consemnatiuni – CEC;
– La casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul, sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei;
– La ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei Romaniei;
– Online, pe ghiseul.ro, se poate face cont online pe baza CNP-ului si a unui card bancar valid. De retinut ca pe site se precizeaza clar ca „in cazul in care institutia aleasa de dumneavoastra nu se afla in localitatea unde aveti domiciliul, aveti obligatia de a duce dovada de plata la institutia din localitatea unde aveti domiciliu.”
– Prin Libra Internet Bank a lansat cu ajutorul aplicatiei Auto.ro, acesta fiind un serviciu de plata a amenzii prin card bancar, direct din telefon. In clipa de fata, insa, acesta e disponibil doar in Capitala si in orasele resedinta de judet. In viitor, ar putea fi extins la nivelul intregii tari, anunta Auto.ro.

Dupa efectuarea platii, in termen de 15 zile, trebuie sa predai o copie de la chitanta de plata a amenzii agentului constatator sau sa o trimiti prin posta unitatii de politie din care agentul de circulatie face parte.